Slået op d.

Tre must-have tilføjelser til din coverstitch (Janome)

Dette indlæg har jeg oprindeligt udgivet på KreaStorm d. 7. oktober 2015.

Har du lige købt dig en coverstitch eller har du haft en længe, som du måske ikke synes bliver brugt helt  nok eller giver det resultat du have håbet på?

Så kommer her en guide til de tre tilføjelser jeg synes er absolut vigtigst i forhold til at få det meste ud af din maskine.

Guiden tager udgangspunkt i en Janome Coverpro 2000 cpx, men jeg vil tro at ligende tilføjelser også vil kunne fåes til de fleste andre covermaskiner.

1. Målebånd

Det første jeg lagde mærke til, da jeg fik min Janome Cover Pro 2000 cpx ud af kassen var, at der ikke var nogen form for lineal foran nålene. Eftersom jeg bruger linealen på min symaskine rigtig meget, synes jeg klart dette er en mangel for maskinen.

Men det kan dog fikses relativt nemt vha. et par hjemmelavede klistermærker.

lineal
Jeg fik min mand til at printe mine ud på hans arbejde, men du kan også sagtens tage et postmærkat el.lign. og selv tegne linealen ind på.

0-punktet har jeg sat meget præcist ud for nålen længst til venstre.

Det er smart at have en lineal at sy efter, når man eks. syr en løbegang til elastik - på den måde får du den nemmere til at blive samme bredde hele vejen rundt.
Det er smart at have en lineal at sy efter, når man eks. syr en løbegang til elastik – på den måde får du den nemmere til at blive samme bredde hele vejen rundt.

2. Gennemsigtig trykfod

En anden klar mangel ved maskinen er, at den medfølgende trykfod er helt umulig at navigere med alene. Dette skyldes bla. at nålene går ned aller forrest ved fode, så du på ingen måde kan se hvor nålen vil ramme, inden den kommer ned.

Derfor er min anden must-have den gennemsigtige trykfod. Fordi nærmest alt bliver nemmere når du kan se hvor du syr 😉

Det er også den gennemsigtige trykfod jeg bruger på de to første billeder.

3. Center guide fod

Mit tredje must-have er en center guide fod – den gør rigtig mange ting nemmere samtidig med at den kun er en trykfod og derfor hurtigt kan klikkes af og på (imodsætningen til nogen af de mere avancerede tilføjelser, som skal skrues på maskinen og kræver lidt flere indstillinger).

Center guide foden oppefra og nedefra.
Center guide foden oppefra og nedefra.

Center guide foden har et fladt stykke metal som ligger vertikalt. Dvs. det faktisk trykker lidt ned på stoffet, der hvor det sidder. Men en skrue kan du desuden finjustere om du vil have den helt i midten eller lidt ud til en af siderne.

Når du syr kan du få metaldelen til at følge eks. en allerede syet søm, og dermed nemt sy ensartet op en en søm. Det kan du eks. bruge til topstitching i halskanter, raglanærmer o.lign.

Du kan eks. følge sømmen i en ribkant og derved nemt sy kanten ned pænt.
Du kan eks. følge sømmen i en ribkant og derved nemt sy kanten ned pænt.

Hvis du ikke har en tapebinder, kan du også bruge center guide foden til at sy ribrouleau pænt og ensartet.

Hvis du ikke har en tapebinder, kan du bruge center guide foden til at sy ribrouleau fast pænt og ensartet.
Hvis du ikke har en tapebinder, kan du bruge center guide foden til at sy ribrouleau fast pænt og ensartet.

ribrouleau

Hvor er tapebinderen?

Jeg har med vilje undladt tapebinder på min must-have liste, selvom jeg godt ved at rigtig mange har netop denne tilføjelse og bruger den meget.

Det er dog ikke fordi jeg synes at en tapebinder er en dum eller dårlig ide 😉

Den er tilgengæld meget specialiseret og kan som udgangspunkt kun bruges til én ting, nemlig at sy ribrouleau – hvilken den tilgengæld er rigtig god til.

Men til en must-have liste vil jeg personligt hellere anbefale de tre ting jeg har fremme ved hvert eneste stykke tøj jeg syr, og som hverisær kan bruges til flere forskellige sammenhænge.

Om en tapebinder – eller andre af de mere specialiserede trykfødder / tilføjelser – er noget for dig, vil afhænge om hvad og hvor meget du syr, og er for mig derfor nice-to-have i stedet for must-have 🙂

Hvor kan jeg købe ting til min coverstitch?

Du kan købe diverse trykfødder flere forskellige steder.

Hvis du endnu ikke har købt din coverstitch, vil jeg anbefale at du forhandler lidt med sælger om, at få noget af ekstraudstyret med i handlen.

Hvis du allerede har en coverstitch og gerne vil have ekstra trykfødder og andet udstyr, kan du med fordel købe det fra eks. Storbritanninen, hvor det ofte er til at få originalt udstyr til en lidt lavere pris end herhjemme.

Min egne trykfødder har jeg købt hos jaycotts.co.uk.

God syning 🙂

/Signe

GemGem